+38 (044) 338-84-85
+38 (050) 659-94-74

+38 (096) 390-84-85
+38 (093) 929-34-44

Як проставити апостиль на документах?

Як проставити апостиль на документах?
10071 ПЕРЕГЛЯДІВ

Апостилювання документів очолює рейтинг найпопулярніших послуг, які надаються органами ДРАЦС.

Так, у липні 2021 відділи ДРАЦС Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) апостилювали майже 6300 документів.

Для чого потрібний апостиль?

Апостиль проставляється на українських документах, які будуть використовуватись за кордоном.

Як проставити апостиль?

Для апостилювання документів, що видаються органами юстиції та судами, а також документів, що оформляються нотаріусами України, необхідно звернутися до будь-якого відділу ДРАЦС України (список відділів ДРАЦС Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ): https://kyivobljust.gov.ua/terytorialni_viddily_ta_kontory/ter_viddily_dracs?fbclid=IwAR3Qiatzq9pGBxmOvkJdCquUVHisyo6B7uvbztv-31Phmg1_Y6QgVHW4SfY) чи нотаріуса (нотаріальні контори столиці, Київщини та Черкащини: https://kyivobljust.gov.ua/terytorialni_viddily_ta_kontory/derg_notary?fbclid=IwAR3wWVL4utZ_q60WwwzBBMNnVyuUFGKRXZHOYsRs-HQN5Ea0jGsf8JXWlVo).

Проставлення апостиля здійснюється за заявою особи.

Її можна направити до органу поштою (виключно з-за кордону та для проставлення апостиля на документах про державну реєстрацію актів цивільного стану) або ж звернутися особисто, крім випадків проставлення апостиля на виписці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

При подачі заяви необхідно пред’явити документ, що посвідчує особу, та подати:

- оригінал документа, на якому проставляється апостиль;

- документ про оплату послуги з проставлення апостиля чи документ, що підтверджує право на звільнення від сплати.

За результатом розгляду заяви та поданих документiв посадова особа органів Мiнiстерства юстицiї України проставляє апостиль або вiдмовляє у його проставленнi.

Скільки часу чекати?

Проставлення апостиля, відмова в його проставленні здійснюються у строк до 2 робочих днів.

Як дізнатись чи вимагається апостилювання документів для країни, де Ви їх будете використовувати?

Перелік цих країн зазначений в Гаазькій Конвенції: https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/995_082?fbclid=IwAR0VLc7p1uyL_FttuKOoc81B4gpqjb49uwdD2NJtuvQEjObGH0jgcuUiR4o#Text

Що робити, якщо використання документів буде здійснюватись у країні, яка не ратифікувала Гаазьку Конвенцію?

Перш за все, необхідно знати, що існують країни, які не вимагають ані консульської легалізації, ані проставлення апостиля.

Це країни, що застосовують Мінську конвенцію (Азербайджан, Вірменія, Казахстан, Киргизія, Молдова, Росія, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Грузія) або ж ті, що уклали з Україною двосторонній договір про правову допомогу у цивільних справах (Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Македонія, Молдова, Польща, Румунія, Чехія, Сербія).

Для усіх інших країн вимагається консульська легалізація.

Її здійснює Департамент консульської служби Міністерства закордонних справ України.

Однак, перед легалізацією документів Департаментом консульської служби МЗС оригінали офіційних документів, видані органами державної реєстрації актів цивільного стану, попередньо засвідчуються у відділах ДРАЦС Міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України тієї області, де вони видані.

Оригінали офіційних документів, видані відділами ДРАЦС м. Києва, попередньо засвідчуються Центральним відділом державної реєстрації актів вільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) за адресою: пр-т Перемоги, 11.

Документи, засвідчені або видані нотаріусами, мають бути належним чином попередньо оформлені у Міністерстві юстиції України за адресою: м. Київ, вул. Євгена Сверстюка, 15, 1 поверх, – Департамент державної реєстрації та нотаріату.

Послуги

© 2019 nativita

Мої відео