+38 (044) 338-84-85
+38 (050) 659-94-74

+38 (096) 390-84-85
+38 (093) 929-34-44

Зеленський пропонує змінити райони на округи

Зеленський пропонує змінити райони на округи
249349 ПЕРЕГЛЯДІВ

Президент Володимир Зеленський пропонує змінити окремі положення Конституції України щодо адміністративно-територіального устрою. Наприклад, ліквідується поняття "район", вводиться "округ" та інституція префектів замість місцевих державних адміністрацій. Пропонується запровадити наступний перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим.

Про це з посиланням на текст законопроєкту №2598 повідомляє “Українська правда”

У пояснювальній записці вказано, що проєкт ґрунтується на ідеях сучасного конституціоналізму, Угоді про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, Європейській хартії місцевого самоврядування та інших міжнародно-правових актах.

Утворення і ліквідація громад, округів, областей, встановлення і зміна їхніх меж, віднесення поселень до категорії сіл, селищ, міст, найменування і перейменування поселень, громад, округів, областей відноситься до повноважень Верховної Ради за поданням Кабінету міністрів.

Закріплюється, що зміна меж, найменування і перейменування громад та поселень здійснюється з урахуванням думки їхніх мешканців у порядку, визначеному законом.

Пропонується закріпити, що виключно законами України визначаються адміністративно-територіальний устрій, правовий статус адміністративно-територіальних одиниць; правовий статус міста Києва як столиці України.

Визначається, що виконавчу владу в областях і округах здійснюють територіальні органи центральних органів виконавчої влади (замість місцевих держадміністрацій).

Представниками держави в округах і областях, у місті Києві є префекти.

Префект, який є державним службовцем, призначається на посаду та звільняється з посади президентом України за поданням Кабінету міністрів.

Строк перебування префекта на посаді в одному окрузі, області, місті Києві не може перевищувати трьох років. Визначено, що префект під час здійснення своїх повноважень підзвітний та підконтрольний президентові та уряду.

Термін повноважень депутатів голів громад, депутатів усіх рад громад, окружних, обласних рад визначається 4 роками (наразі місцева влада обирається на 5 років).

 

Послуги

© 2019 nativita

Мої відео