+38 (044) 338-84-85
+38 (050) 659-94-74

+38 (096) 390-84-85
+38 (093) 929-34-44

Критика рішення МОК щодо участі російських та білоруських спортсменів на Міжнародних змаганнях

Критика рішення МОК щодо участі російських та білоруських спортсменів на Міжнародних змаганнях
302524 ПЕРЕГЛЯДІВ

28 березня Виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету заявила, що повернення російських та білоруських спортсменів до міжнародних змагань можливе, проте з низкою умов. Зокрема, допускати спортсменів лише індивідуально в нейтральному статусі без національної символіки. Не допускаються лише ті, хто підтримує російську агресію проти України та працюють за контрактом з російськими військовими.

Хоча остаточного рішення МОК не прийняли, оскільки президент комітету Томас Бах відклав це питання й вирішить його пізніше, така заява викликала негативну реакцію у суспільства.

Фактично позицяя Міжнародного олімпійського комітету не змінилась з минулого року. Раніше Бах говорив, що відсторонення російських та білоруських спортсменів від змагань не відмовідає цінностям та місії Олімпійської хартії. У вівторок 28 березня Томас Бах на початку триденного засідання виконавчої ради комітету виступав за повернення спортсменів з вище згаданих країн, тільки під нейтральним прапором.

"Участь спортсменів з російськими і білоруськими паспортами в міжнародних змаганнях працює. Ми бачимо це майже щодня в низці видів спорту, особливо в тенісі, а також у велоспорті, у деяких змаганнях з настільного тенісу. Ми бачимо це в хокеї, гандболі, у футболі та інших лігах США, а також в Європі та на інших континентах. У жодному з цих змагань не було інцидентів, пов'язаних з безпекою", — сказав він.

Окрім 35 країн, що виступили проти виступу російських і білоруських спортсменів на міжнародних змаганням, своє невдоволення висловили 300 фехтувальників. Вони назвали «катастрофічною помилкою» рішенням МОК повернути росіян та білорусів.

Вони написали офіційних лист із закликом не допускати представників країни-терористки, поки триває війна росії проти України.

Також свою позицію озвучила Німецька олімпійська спортивна конфедерація (DOSB), очільником якої раніше був Томас Бах. Вони виступили із заявою не допускати росіян та білорусів, проте бойкотувати олімпіаду не збираються.

За словами чинного президента DOSB Томаса Вайкерта, участь атлетів з росії та білорусі не можлива.

"Якщо МОК вирішить інакше, що здається ймовірним, тоді ми вважаємо, що для спортсменів з цих країн повинні застосовуватися певні умови для старту", — сказав він.

Деякі політики європейських країн не залишились осторонь та розкритикували рекомендації МОК.

Так, наприклад, заступник міністра закордонних справ Польщі Петр Вавжик назвав таке рішення «днем ганьби» для Міжнародного олімпійського комітету. А міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавських сказав, що російській федерації не місце на Олімпійських іграх.

США також негативно відреагували на позицію МОК. Речник Держдепу Сполучених Штатів Ведант Пател на брифінгу для преси 28 березня висловив своє незапокоєння щодо такого рішення.

"Ми продовжуємо консультуватись з Олімпійським та паралімпійським комітетами США та іншими країнами, які поділяють наші переконання, і розглядаємо рекомендації МОК міжнародним федераціям щодо можливої участі російських, або білоруських спортсменів", — сказав він.

Він додав, що США турбують зв‘язки певних олімпійських та пароолімпійських спортсменів, які пов‘язані з військом та органами безпеки росії та білорусі.

Український боксер Володимир Кличко звинувати Томаса Баха у тому, що він служить «інтересам росії».

Проте питання щодо участі російських та білоруських спортсменів у міжнародних змаганнях відкладено завдяки українським діям. Про це сказав міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт. Також вдалось домогтись заборону допуску війським або правоохоронцям із держав, що підтримують війну в Україні. Тому це не кінець, і Гутцайт наголошує, що Україна продовжить працювати у цьому напрямку.

Теги: Міжнародні змагання,Олімпійські ігри,Міжнародний олімпійський комітет,Томас Бах, Білорусь, Російська Федерація, Спорт, Україна, Російська агресія , війна в Україні

Послуги

© 2019 nativita

Мої відео