+38 (044) 338-84-85
+38 (050) 659-94-74

+38 (096) 390-84-85
+38 (093) 929-34-44

Поради від родини Правниченків: звільнення від нарахування штрафних санкцій за договором кредиту військовослужбовців

Поради від родини Правниченків: звільнення від нарахування штрафних санкцій за договором кредиту військовослужбовців
374755 ПЕРЕГЛЯДІВ

Коли почалась війна Петро Правниченко вступив до лав ЗСУ і пішов боронити нашу країну. Петро Правчниченко до мобілізації, був приватним підприємцем. Мав кредити в декількох банківських установах. Деякі установи припинили нарахування відсотків на підставі заяви та копії військового квитка пана Петра. Інші банки вимагають величезний перелік різних документів, зібрати які зараз проблематично. Окрім цього наполягають на погашені тіла кредиту. Як бути в цій ситуації. Що зробити Петру, щоб убезпечити себе від неприємностей в майбутньому?

Відповідно до положень Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на весь час їх призову, а військовослужбовцям під час дії особливого періоду, які брали або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, які перебували або перебувають безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, – штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

Згідно з листом Міністерства оборони України, документами, які підтверджують призов та проходження військової служби військовослужбовцем у особливий період, а також підтверджують призов під час мобілізації резервістів та військовозобов’язаних, і відповідно надаються для звільнення військовослужбовців від нарахування штрафів, пені та відсотків за користування кредитом є:

  • військовий квиток, у якому в відповідних розділах здійснюються службові відмітки,
  • довідка про призов військовозобов’язаного на військову службу, видана військовим комісаріатом або військовою частиною, а для резервістів − витяг із наказу або довідка про зарахування до списків військової частини, які видаються військовою частиною

Одночасно із цим, відповідно до законодавства про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей, а також законодавства про споживче кредитування наразі не передбачено можливості для звільнення від зобов’язання сплати вартості тіла кредиту навіть на час проходження  військової служби за призовом під час мобілізації.

Отже:

Для отримання передбаченої законодавством пільги потрібно надати до банку відповідну заяву, завірену копію військового квитка із відповідними записами, або довідку про призов військовозобов’язаного на військову службу, а для резервістів − витяг із наказу або довідка про зарахування до списків військової частини.

Зазначені довідки має право отримати  і Марічка Правниченко, як дружина військовослужбовця.

Звертаємо увагу, що банківська установа може додатково запросити  завірену копію паспорта громадянина України.

Якщо банківська чи фінансова установа відмовляє у припиненні нарахування будь-яких штрафних санкцій за договором кредиту, що підтверджується письмовими доказами (листом банківської установи) у подальшому військовослужбовець  маєте право звернутись до суду із вимогою, про зобов’язання банківської установи здійснити це у примусовому порядку.

Послуги

© 2019 nativita

Мої відео