+38 (044) 338-84-85
+38 (050) 659-94-74

+38 (096) 390-84-85
+38 (093) 929-34-44

Стрілянина у Дніпрі: що відомо про трагедію

Стрілянина у Дніпрі: що відомо про трагедію
328472 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нерідко кажуть, що військові мають проблеми з агресією. Так це, чи ні – говорити немає сенсу, адже всі люди різні. Але цієї ночі Дніпро сколихнула страшна трагедія. І винуватцем у ній є саме військовослужбовець.

Відомо, що трагедія сталася з участю Нацгвардійця. На території Південного машинобудівного заводу караул тримали його колеги. Підрозділ, у якому проходив службу стрілець, займається охороною важливих об'єктів, що і відбувалося. І абсолютно все було так, як зазвичай. Але з якихось причин о 3:40 почалася кривава розправа. Один військовослужбовець відкрив вогонь по людях. Він стріляв з автоматичної зброї, яка була видана йому для роботи. І саме з неї він застрелив 5 осіб. Ще стільки ж отримали поранення, проте вижили.

Відомо, що зловмисник після пострілів оперативно покинув місце злочину. Причому втік він разом зі зброєю, що до того ж наражало на небезпеку інших людей. Стрілець переховувався від поліції, яка отримала виклик про цю подію. І саме через це було введено спецоперацію, яка мала на меті знайти та затримати його.

Паралельно з цим на місце трагедії виїхали слідчо-оперативні групи, криміналісти та інші спеціалісти, що займаються розслідуванням подібних справ. На місці було знайдено застреленими п'ятеро осіб, серед яких навіть є цивільна – працівниця заводу. Також там же виявили й інших постраждалих, деякі з них вже на момент виявлення були в критичному стані. Де точно відбувалася кривава розправа – поки що з'ясовується. Але відомо, що центральний вхід до заводу вже загороджено, адже саме там є сліди від пострілів.

Постраждалих було направлено до лікувальних установ. А тим часом спеціальна операція з пошуку та затримання зловмисника також не стояла на місці. Його оголосили в розшук не тільки у Дніпропетровській області, в ще й у кількох сусідніх. Проте нападник не встиг потрапити в іншу область. Щобільше, повідомляється, що він сам здався поліції.

Хлопець, що винен у смертельних пораненнях військових, втік до Підгороднього, де попросив жінку, що проходила повз нього, зателефонувати до поліції. Таким чином він сам зізнався у тому, що скоїв. Можливо, його замучила совість. А можливо він сподівався, що таким чином собі знизить покарання. Але відомо одне – його змогли затримати. Після цього операція з його пошуку була припинена. Що важливо, так це те, що після оголошення його в розшук, було більше десятка повідомлень про те, що бачили якогось підозрілого хлопця, схожого на розшукуваного. Як виявилося, то був дійсно він.

Затриманим виявився Артемій Рябчук. Хлопець 2001 року народження проходив строкову службу у Національній гвардії. Як виявилося, трагедія сталася саме під час видачі йому зброї. Сам хлопець приїхав з Ізмаїла на службу, але навряд чи туди повернеться.

Для затримання прибуло одразу кілька різних спецпідрозділів. Патрульна поліція, карний розшук, відділ аеропідтримки, слідчі та навіть бійці корпусу оперативно-раптової дії (скорочено – КОРД) – всі вони були причетні до пошуку та затримання. У хлопця було знайдено і зброю, що використовувалася у злочині.

Якими були мотиви – поки що ніхто сказати не може. Це з'ясовується. Більше питань викликає те, як це взагалі могло статися. Як кажуть знайомі затриманого та керівництво підрозділу, у хлопця не було жодних натяків на подібну поведінку. Не було ніяких зауважень чи інших факторів, що змусили б звернути увагу та, наприклад, відмовити у видачі зброї. Проте зараз розпочато розслідування, в ході якого буде з’ясовуватися, чи справді це так, і чи можна було взагалі довіряти таку роботу затриманому.

Під час затримання хлопець спробував пояснити скоєне. З його слів, кілька місяців тому серед військовослужбовців сталася бійка. Він припинив її та повідомив керівництво підрозділу про це. З того часу його цькували та робили все, щоб життя "не здавалося райським". А те що він зробив – це відплата. Причому розповів це він абсолютно спокійно.

Відомо, що серед постраждалих, що наразі знаходяться у лікарні, троє – у стані, близькому до критичного. Одна із них – дівчина, вона отримала кілька поранень, серед яких постріл в живіт, вона втратила понад 3 л крові. В живіт поранений і ще один постраждалий. Третій із важких пацієнтів – ще один хлопець, отримав поранення у грудну клітину. Інші двоє мають травми середнього ступеня тяжкості та їх життям нічого не загрожує.

Наразі вже відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 115. Це умисне вбивство. При чому санкцією може бути як позбавлення волі строком від 10 до 15 років, так і довічне ув'язнення. А враховуючи всі обставини події, набагато більше можливий саме другий варіант. Окрім цього відповідальність можуть понести ще й керівники підрозділу та навіть керівництво Нацгвардії. Їм інкримінують частину 3 статті 425 Кримінального кодексу України. Це стаття про недбале ставлення до служби. Тому фактично своїм вчинком хлопець не тільки зруйнував життя своє та як мінімум п'ятьох осіб, а й інших.

Усі обставини та хід події наразі з'ясовуються. Державне бюро розслідувань та військова прокуратура займаються цією справою.

Послуги

© 2019 nativita

Мої відео