+38 (044) 338-84-85
+38 (050) 659-94-74

+38 (096) 390-84-85
+38 (093) 929-34-44

Тарас Грень: Що варто знати для виклику нотаріуса додому

Тарас Грень: Що варто знати для виклику нотаріуса додому
442092 ПЕРЕГЛЯДІВ

За загальним правилом, нотаріальні дії вчиняються у приміщенні державної нотаріальної контори, у державному нотаріальному архіві, приміщенні, яке є робочим місцем (конторою) приватного нотаріуса. В окремих випадках, коли фізична особа не може з'явитися в зазначене приміщення, а також коли того вимагають особливості посвідчуваного правочину, такі нотаріальні дії можуть бути вчинені поза вказаними приміщеннями, але в межах нотаріального округу. Існує довгий перелік причин (похилий вік, стан здоров’я, особливості правочину), за якими може бути здійснений виїзд нотаріуса додому, лікарню чи інше приміщення.
Відповідно до статті 13-1 Закону України «Про нотаріат», нотаріальний округ – територіальна одиниця, в межах якої нотаріус здійснює нотаріальну діяльність в межах якого знаходиться державна нотаріальна контора, в якій працює державний нотаріус, або робоче місце (контора) приватного нотаріуса. У цій же статті йдеться про те, що нотаріус не вправі здійснювати нотаріальну діяльність за межами свого нотаріального округу, за винятком заміщення інших нотаріусів у передбачених законом випадках. Враховуючи це, громадянам необхідно звертатись до нотаріуса свого територіального округу і він вчинить нотаріальну дію на виклику. Наприклад, якщо особа, яка звертається до нотаріуса за вчиненням нотаріальної дії поза приміщенням, яке є робочим місцем (конторою) останнього, проживає (місце реєстрації) в селі Луцького району, то такій особі необхідно звернутись до нотаріуса Луцького районного нотаріального округу Волинської області.
Отже, право на здійснення нотаріальних дій поза приміщенням, яке є робочим місцем нотаріуса полегшує можливість користування нотаріальними послугами та робить нотаріат доступним для усіх категорій населення, в тому числі й для тих, хто з певних причин не може виходити за межі своєї домівки чи перебуває на лікуванні в закладах охорони здоров’я

Послуги

© 2019 nativita

Мої відео