+38 (044) 338-84-85
+38 (050) 659-94-74

+38 (096) 390-84-85
+38 (093) 929-34-44

До чого призведе вимирання тварин?

До чого призведе вимирання тварин?
195926 ПЕРЕГЛЯДІВ

Світ зіткнувся з катастрофічним скороченням біорізноманіття - багато видів тварин знаходяться на межі зникнення, що загрожує продовольчогму постачанню, здоров'ю та безпеці людини. Про це повідомляється в доповіді ООН «Глобальна перспектива в області біорізноманіття.

«Людство стоїть на роздоріжжі з точки зору спадщини, яке ми хочемо залишити майбутнім поколінням. Біорізноманіття скорочується безпрецедентними темпами, а навантаження, що обумовлюють це скорочення, тільки збільшуються», - йдеться в тексті доповіді. «Це ілюзія, що екологічний колапс станеться через якийсь час, що нам ще до цього жити і жити. Катастрофа вже наступила і з кожним роком лише набирає обертів».

Зменшення природного біорізноманіття - природний процес, який відбувається з самого початку виникнення тваринного світу. Однак він набирає занадто високі темпи - і призводить до цього діяльність самої людини. «Та ж теорія еволюції Дарвіна побудована на тому, що одні види йдуть, і з'являються нові. Але якщо говорити про екологічну складову, то зараз з'явився новий людський фактор - від діяльності людини приходять безліч негативних наслідків».

Позначається на біорізноманіття, наприклад, генна модифікація. Нові зернятка генномодифікованих рослин не будуть відтворювати нові плоди, тому старі види картоплі, кукурудзи вироджуються. Якщо ж говорити не про рослини, а про світ тварин, тривогу екологів викликає скорочення популяції бджіл, в якому вони також звинувачують людей. Поля оброблялися новими добривами, бджоли, які збирали там нектар, отруїлися пестицидами, в результаті мед був також отруєний, і бджолярі серйозно постраждали. Дійсно, страждають бджоли - погано і бджолярам, ​​а слідом за ними - і їх замовникам, тобто людям, яким незабаром буде істотно не вистачати їх продукції. Мед використовується не тільки в харчовій сфері, але так само в косметологічній та медичній. В цілому, крім меду, є маса продуктів, які ми можемо втратити. Це ті продукти, які складно відтворити в лабораторії. Зараз відбувається одне з найбільш масових вимирань тваринного світу. Людиною рухає нажива і неповага. Забудовуючи ділянку землі або осушуючи чергове болото, мало хто замислюється який удар він завдає біоценозу. Всі жадають вигоди.

Екологічна культура у нас знаходиться на низькому рівні. Поведінка у нас однозначно недалекоглядна. Згадайте, як було зі звалищами - скільки років ми безтурботно викидали сміття і не замислювалися, куди далі будуть відправлятися відходи. Зупинити екологічну катастрофу вже не можна. Все, що нам залишається, - максимально знизити втрати від цієї катастрофи. Уберегти людство вже не вийде.

В першу чергу потрібно розвивати натуральне господарство, прибирати хімікати з полів, скорочувати вирубку лісу і виробляти жорсткий контроль за якістю скиду води. І найголовніше - відповідальність. Компанії не бояться маленьких штрафів. Потрібні великі штрафи і кримінальна відповідальність керівників. Еколог Анна Садасюк, між тим, вважає, що відповідальність за збереження навколишнього середовища повинні нести не тільки керівники і власники підприємств, а й споживачі їхньої продукції. «У школах вже років вісім, напевно, існує предмет "екологія", де дуже багато речей розповідаються. Добре було б, якби інформування відбувалося ще й з телевізора», - сказала вона.

Крім того, еколог нагадала, що питання збереження навколишнього середовища регулюються законами. «Адже є "Червона книга", де записані види тварин і рослин, які ми повинні охороняти» - нагадала вона тим, хто про це забув або не знав. Коли планується будівництво якихось будівель, проводиться екологічна експертиза, в ході якої визначають, чи існує на місцевості якийсь червонокнижний вид, і якщо так - будівництво неможливо. У доповіді ООН тим часом підкреслюється, що пандемія коронавірусу показала - перед обличчям загальної загрози суспільство здатне боротися спільними силами. «Воно може робити немислимі раніше кроки, пов'язані з великомасштабними перетвореннями, проявами солідарності і багатосторонніми зусиллями», - відзначають експерти організації, додаючи, що так само необхідно згуртуватися і для вирішення екологічних проблем.

Послуги

© 2019 nativita

Мої відео