+38 (044) 338-84-85
+38 (050) 659-94-74

+38 (096) 390-84-85
+38 (093) 929-34-44

Комісія звернулась до профільного Комітету Верховної Ради України і Міністерства розвитку громад та територій України

Комісія звернулась до профільного Комітету Верховної Ради України і Міністерства розвитку громад та територій України
30693 ПЕРЕГЛЯДІВ

На думку Комісії, на сьогодні залишається певна правова невизначеність щодо призначення перших виборів депутатів районних рад.

Тому ЦВК звернулася до Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування і Міністерства розвитку громад та територій України щодо надання роз’яснень з таких питань:

– який орган уповноважений звернутися до Центральної виборчої комісії в розумінні абзацу другого частини сьомої статті 194 Виборчого кодексу України щодо призначення перших виборів депутатів районних рад;

– який орган уповноважений прийняти рішення про утворення районних рад в розумінні абзацу другого частини сьомої статті 194 Виборчого кодексу України та чи прийнято на сьогодні рішення про утворення районних рад у зв’язку з прийняттям Постанови Верховної Ради України від 17 липня 2020 року “Про утворення та ліквідацію районів”.

Про це повідомляють у самому державному органі.

Також ЦВК висловила прохання до вищезазначених установ у разі необхідності вжити заходів щодо правового регулювання питання призначення перших виборів депутатів районних рад.

При прийнятті такого рішення комісія виходила з наступного.

З метою забезпечення призначення перших місцевих виборів у строки, встановлені Кодексом, Комісією 28 липня 2020 року прийнято постанову № 148 “Про форми переліків місцевих рад із зазначенням адміністративно-територіальних одиниць, що входять до їх складу”, яку того самого дня надіслано до Міністерства розвитку громад та територій України. Указане Міністерство листом за відпоідною формою надіслало інформацію лише щодо переліку сільських, селищних, міських рад відповідних територіальних громад.

Таким чином, інформації за формою, встановленою Комісією, а саме про перелік районних рад, станом на сьогодні в Комісії немає.

Отже, слід констатувати, що для призначення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад та сільських, селищних, міських голів у порядку, визначеному законодавством, у Комісії є звернення уповноважених органів – Кабінету Міністрів України (з рішеннями про визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад) і Міністерства розвитку громад та територій України (з переліком сільських, селищних, міських рад).

Сьогодні ЦВК призначила перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів на 25 жовтня 2020 року.

Однак, станом на сьогодні, до Комісії не надходило звернень уповноваженого органу стосовно прийняття Центральною виборчою комісією рішення про призначення перших виборів депутатів районних рад.

Окрім того, слід зазначити, що стосовно питання призначення перших виборів депутатів районних рад до ЦВК звернулися Асоціація міст України та Українська асоціація районних та обласних рад, висловивши при цьому протилежні позиції.

Теги: Інформаційне агентство, новини України, новини України і світу,Центральна виборча комісія,місцеві вибори
Автор: News Ukraine

Послуги

© 2019 nativita

Мої відео