+38 (044) 338-84-85
+38 (050) 659-94-74

+38 (096) 390-84-85
+38 (093) 929-34-44

На Солонянському блокпості на боржників полюють із гарпуном

На Солонянському блокпості на боржників полюють із гарпуном
26625 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Гарпуном» в поліції назвали інтегровану інформаційно-пошукову систему, що дозволяє в потоці автівок виявляти машини тих, хто не сплатив будь-які штрафи, комуналку чи борги банкам. На власників цих автівок має бути заведено виконавче провадження, а транспортні засоби — оголошені в розшук.

У разі зупинки на блокпості боржник має два виходи: оплатити штраф на місці (через банківський додаток) або віддати авто на штрафмайданчик. Він у 8 км від блокпоста. Максим, якого зупинили в присутності десятка відеокамер, вибрав перше — сплатив борг телефоном. Каже, що вже не пам'ятає, за яке порушення правил дорожнього руху його оштрафували в 2019 році. Після підтвердження проплати виконавче провадження на Максима закрили в телефонному режимі.

Держвиконавець Владислав Кирпа працює на Солонянському блокпості поки що сам. Підміняти його нікому. За два тижні роботи його результат такий: «У нас 86 зупинених транспортних засобів. Це боржники, які не сплачували податки або штрафи з паркування чи комунальні платежі».

Умови роботи Владислава Кирпу влаштовують — окремий кабінет на другому поверсі будівлі блокпоста. Працює щодня зранку до 18-ї години, крім вихідних. У неробочий час за законом штрафувати не можна.

«На жаль, поки що ми не маємо такого людського ресурсу, до того ж, є певні законодавчі обмеження. Проте, якщо будуть певні зміни законодавства, і в нічній час це можна буде реалізувати», — каже заступник начальника ГУ Нацполіції в Дніпропетровській області Володимир Богоніс.

Наразі у Дніпропетровській області розшукують більше 180 тисяч автівок боржників. Цифра вражає.

«Це перший пост в Україні, який починає працювати за новими стандартами, через який жоден боржник, майно якого перебуває в розшуку, безкарно проїхати не зможе», — заявив заступник міністра юстиції України з питань виконавчої служби Андрій Гайченко.

«На сьогоднішній день погашено до бюджету 400 тисяч гривень, тому це дуже гарний показник», — вважає начальник управління із забезпечення примусового виконання рішень у Дніпропетровській області Олександр Більчук.

За місяць «Гарпуном» оснастять ще три блокпости на Дніпропетровщині. Не хочуть поспішати, аби врахувати всі недоліки, які виявлять на Солонянському напрямку. Правоохоронці кажуть, що витрати мінімальні, бо відеокамери на підступах до блокпостів вже встановлені, а ноутбуки теж є у правоохоронців. Залишається завантажити програму та виділити робоче місце для державного виконавця.

А поки презентували ІТ-ноу-хау, в напрямку Дніпра утворився великий затор. Надалі на роботу з кожним боржником планують витрачати не більше 20 хвилин. Поки «Гарпун» використовуватимуть на стаціонарних блокпостах, але згодом ним обладнають транспортні засоби правоохоронців, що працюють у містах. Спільний проєкт поліції та виконавчої служби дозволить значно поповнити бюджет та знизити рівень неплатежів по судових рішеннях.

Теги: система «гарпун»,відстеження порушників,штрафи,блокпост, Дніпропетровщина,виконавча служба,поліція

Послуги

© 2019 nativita

Мої відео