+38 (044) 338-84-85
+38 (050) 659-94-74

+38 (096) 390-84-85
+38 (093) 929-34-44

Як отримати кешбек від продавців за неоформлений чек?

Як отримати кешбек від продавців за неоформлений чек?
35695 ПЕРЕГЛЯДІВ

Незалежно від професії, національності чи інших ознак, усі ми є споживачами послуг та товарів. Проте часто буває, що наші права як споживачів порушуються. Порушенням прав може бути, наприклад, невідображення у чеку всіх позицій придбаних товарів чи невідображення чека на сервері податкової.

У 2020 році на підприємців та споживачів чекають значні новації, у тому числі будуть діяти нові норми щодо видачі касових чеків. Відтак, Законом України №128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» передбачені нові норми щодо застосування РРО (Реєстратор розрахункових операцій – пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг).

Відшкодування кешбеку буде можливе лише після завершення перевірки та стягнення санкцій з продавця і якщо сума у чеку складатиме від 850 грн.

Тобто з 1 жовтня 2020 року покупці, сплативши за товар чи послугу більше 850 грн, зможуть оскаржувати видані їм із порушеннями чеки.

Основною відмінністю товарного чека від фіскального є спосіб його формування. Фіскальний чек реєструється РРО, а товарний чек заповнюється вручну. 
Крім того, фіскальний чек в обов’язковому порядку повинен бути виданий покупцю, а товарний чек видається за вимогою.

Обов’язкові реквізити фіскального касового чека зазначені в п. 3.2. Положення №614:

· 1 рядок – назва господарської одиниці: таку назву має бути зазначено в дозволі на розміщення господарської одиниці (договорі оренди, іншому документі на право власності або користування нею).

·  2 рядок – адреса господарської одиниці: адресу господарської одиниці записують у дозволі на розміщення господарської одиниці (договорі оренди, іншому документі на право власності або користування нею).

·  3 рядок – індивідуальний податковий номер платника ПДВ. Його вказують, якщо СПД зареєстрований як платник ПДВ. Одночасно перед номером друкуються великі літери «ПН».

·  4 рядок – ідентифікаційний код за ЄДРПОУ або ідентифікаційний номер за ДРФО.

· 5 рядок – кількість товару (послуги), знак множення і вартість придбаного товару (отриманої послуги).

· 6 рядок – найменування товару (послуги), вартість конкретної одиниці товару (послуги), літерне позначення ставки ПДВ праворуч від вартості.

· 7 рядок – позначення кожної форми оплати (готівкою, карткою, у кредит, чеками) і сума коштів за кожною з форм оплати.

· 8 рядок – напис «СУМА» або «УСЬОГО» та загальну вартість придбаних товарів (отриманих послуг) за чеком.

· 9 рядок – якщо СПД – платник ПДВ, то в чеку окремим рядком вказують напис великими літерами «ПДВ», літерне позначення ставки ПДВ, розмір у відсотках, загальну суму ПДВ за всіма товарами. Цей рядок повторюють стільки, скільки податкових груп за різними ставками ПДВ. Відповідно до п. 3.5 Положення № 614 її можна і не друкувати за групами, де сума ПДВ дорівнює нулю.

· 10 рядок – порядковий номер касового чека, дата (дд. мм. рр.) і час (година/хвилина) проведення розрахункової операції.

· 11 рядок – великі літери «ФН» фіскальний номер РРО.

· 12 рядок – напис «ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК» та логотип виробника.

Поскаржитись на порушення можливо лише через Електронний кабінет платника податків https://cabinet.sfs.gov.ua/, використовуючи при цьому кваліфікований електронний підпис для ідентифікації покупця.

Які дані потрібно вказати у скарзі?

  • прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера і мають відмітку у паспорті), номер засобу зв'язку;
  • дата придбання товарів (робіт, послуг), що є предметом скарги;
  • найменування та вартість придбаних товарів (робіт, послуг), найменування та/або податковий номер продавця, адреса господарської одиниці продавця, а якщо зазначені реквізити продавця неможливо встановити – адреса місця придбання товарів; у разі придбання за допомогою мережі інтернет – зазначення інтернет-сайту;
  • перелік документів, отриманих від продавця разом із придбаним товаром (роботою, послугою);
  • інформація про отриманий у паперовій та/або електронній формі від продавця розрахунковий документ;
  • номер банківського рахунку покупця, на який може бути зарахована компенсація.

До скарги обов'язково додаються електронні копії документів або копії документів, виготовлені шляхом сканування отриманих покупцем від продавця товарів (робіт, послуг) разом із придбаним товаром (роботою, послугою), про які зазначається в скарзі.

Нагадаємо, Уряд скасував норму обов'язкового ведення книги відгуків і пропозицій.

Відповідну постанову № 168 було прийнято на урядовому засіданні 6 березня 2019 року.

Книгу відгуків і пропозицій на виробництвах, у торгівлі та закладах громадського харчування запроваджено ще за радянських часів для захисту прав споживачів. У ній фіксувалися факти порушення прав споживачів, рекомендації та відгуки.

Наразі залишається можливість звернутись на цілодобову «гарячу лінію» Держспоживслужби за телефонами: 044 364 77 80 або 050 230 04 28.

Знайте свої права та вміло їх захищайте!

 

Теги: кешбек, підприємці, право, юстиція, фіскальний чек, податки

Послуги

© 2019 nativita

Мої відео