+38 (044) 338-84-85
+38 (050) 659-94-74

+38 (096) 390-84-85
+38 (093) 929-34-44

G7 спрямують Україні $50 млрд через механізм додаткових кредитів

 G7 спрямують Україні $50 млрд через механізм додаткових кредитів
360400 ПЕРЕГЛЯДІВ

На Саміті G7 в Італії лідери країн Великої сімки домовилися спрямувати Україні близько 50 млрд доларів США до кінця року.

Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

Зазначається, що кошти будуть обслуговуватися та погашатись за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, що знаходяться в Європейському Союзі та інших юрисдикціях.

У коментарі Міністерство фінансів вітає це важливе рішення та додає, що ці кошти допоможуть забезпечити Україну необхідними ресурсами для підтримки стійкості країни в умовах повномасштабної війни.

У спільному комюніке лідерів G7 зазначається: “Ми [G7], як і раніше, прагнемо розвіяти будь-які хибні уявлення про те, що час на боці росії, що руйнування інфраструктури та засобів до існування не мають для росії жодних наслідків, або що росія може перемогти, спричинивши економічний крах України. З метою підтримки поточних і майбутніх потреб України в умовах тривалої оборони від війни росії, G7 досягла консенсусу щодо запуску механізму додаткових кредитів для збільшення надходжень до бюджету України (Extraordinary Revenue Acceleration Loans for Ukraine), щоб надати Україні близько 50 млрд доларів США додаткового фінансування до кінця року”.

Усі країни G7 зобов'язалися зберігати російські активи знерухомленими доти, доки рф не заплатить за скоєні злочини проти України. Лідери країн-союзниць запевнили, що працюватимуть над отриманням дозволу у відповідних юрисдикціях на використання майбутніх прибутків для обслуговування та погашення кредитів.

Також сторони зустрічі зазначили, що питання конфіскації заморожених активів рф залишається на порядку денному. У юрисдикціях G7 зберігається близько 280 млрд доларів США заморожених суверенних активів росії.

“Рішення лідерів G7 є потужним сигналом єдності демократичного світу. росія повинна відчути ціну агресивної війни проти України і заплатити за свої протиправні дії. Використання прибутків від знерухомлених активів рф є одним із перших кроків на цьому шляху. 50 млрд доларів США дозволять забезпечити найнагальніші потреби України у 2025 році і посилити стійкість в умовах широкомасштабної війни”, — сказав Міністр фінансів України Сергій Марченко, коментуючи рішення G7.

Крім цього зазначається, що окремо ЄС ухвалив спрямування прибутків від заморожених російських активів у розмірі 1,5 млрд євро. Очікується, що Україна отримає кошти у липні 2024 року. 90% буде спрямовано на військові потреби, 10% – на відновлення.

  • Нагадаємо, що раніше Україна та Франція підписали Угоду про створення та діяльність Французького агентства з питань розвитку, Товариства сприяння та участі в економічному співробітництві (PROPARCO) та організації Expertise France в Україні, які входять до групи AFD. Згідно з угодою в Україні працюватиме представництво Групи AFD, яке зможе надавати фінансову і технічну підтримку українським підприємствам.
  • Угоду було підписано  під час візиту української делегації на чолі із Президентом України Володимиром Зеленським у Париж. Угоду підписали Перша віцепрем’єр-міністерка України - Міністерка економіки Юлія Свириденко та Міністр Європи та закордонних справ Франції Стефан Сежурне в присутності Президента України Володимира Зеленського та Президента Франції Еммануеля Макрона. 
  • Мінекономіки зазначає, що угода розширює мандат AFD для роботи в Україні. За словами Президента Франції Еммануеля Макрона, для агенції особливо важлива підтримка проєктів на місцевому рівні. 

Послуги

© 2019 nativita

Мої відео