+38 (044) 338-84-85
+38 (050) 659-94-74

+38 (096) 390-84-85
+38 (093) 929-34-44

США відмітили російські успіхи на фронті. Під час богослужіння у Києво-Печерській лаврі були лише військові та підвищення тарифів для українців. Фейки тижня

США відмітили російські успіхи на фронті. Під час богослужіння у Києво-Печерській лаврі були лише військові та підвищення тарифів для українців. Фейки тижня
263479 ПЕРЕГЛЯДІВ

Проросійські телеграм-канали поширюють інформацію, що російське військо має великі успіхи на фронті зараз і це відзначають у США. Автори цих "казок" посилаються на статтю видання Reuters, у якій, зі слів пропагандистів, йдеться, що у США переконані у перемозі росії.

Як повідомляють спеціалісти проєкту StopFake, у міністерстві оборони США не зазначали про великі успіхи росіян навіть на окремих ділянках фронту. У останніх брифінгах Міноборони США йшлося про те, що найгарячіша точка це Бахмут, Україна все ще утримує місто. Тому США не визнавали російські дії успішними.

Різдвяну літургію в УПЦ Києво-Печерської лаврі відвідали лише військові та ЗМІ

У соціальних мережах з'явилась інформація, що під час богослужіння у Києво-Печерській лаврі були присутні лише військові та журналісти, оскільки люди відмовились брати в цьому участь, бо визнають лише церкву московського патріархату, а православну церкву України вважають розкольницькою.

Спеціалісти проєкту StopFake повідомляють, що журналісти, які висвітлювали літургію, зазначали, що на службу зібралось багато вірян. До матеріалу підкріплювались фото та відео, з яких можна зробити висновок - не лише військові та журналісти були під час богослужіння, а й прості віряни.

Тарифи на електроенергію підвищуються до 47% для всіх жителів України

Проросійські телеграм-канали поширюють подібні повідомлення. Але Міністерство енергетики України ще в грудні 2022 року повідомило, що ціни на електроенергію для населення залишиться незмінною до кінця опалювального сезону 2022-2023 року.

Підвищення тарифів торкнеться лише непобутових споживачів (до липня 2023 року ціна на електроенергію збільшиться на 18%). Це пов'язано з обстрілами російської по енергетичній інфраструктурі. Кошти підуть на відновлення необхідних об'єктів енергетичної інфраструктури.

Гумористичний журнал "Humor Times" присвятив обкладинку журнали Зеленському, який поїдає гроші

Соцмережами шириться карикатура нібито зроблена для журналу "Humor Times", на якій зображений Володимир Зеленський в образі сарани, що поїдає гроші. Проте такої обкладинки не було.

За словами спеціалістів проєкту VoxCheck, на обкладинці вказана дата, власне випуск журналу за грудень 2022 року. Але на сайті видання немає такої обкладинки. На офіційній сторінці журналу в мережі Facebook також немає такої обкладинки із Зеленським.

СБУ погрожує чоловікам депортацією

Мережею шириться знімок з екрану, яке нібито розсилає Служба безпеки України. У ньому йдеться, що чоловікам, які знаходяться за кордоном, необхідно з'явитись до "пунктів підготовки комплектування ЗСУ". У разі, якщо чоловік не з'явиться, йому загрожуватиме депортація з України.

За словами фахівців проєкту StopFake, вперше знімок з екрану з'явився у телеграм-каналі "Типичная Одесса", що розповсюджує російську пропаганду.

Як можна побачити з фото, у повідомленні є багато граматичних помилок та нереальних фактів. Наприклад, в Україні не створювали ніяких "пунктів підготовки та укомплектування ЗСУ". А також СБУ не використовує телеграм-канал для розсилки будь-яких своїх повідомлень.

Президент України та інші чиновники збагатіли у 2022 році

Проросійські ЗМІ та в мережі Facebook грузинського сегмента шириться інфографіка ВВС, яка нібито створена за даними американського видання Forbes.

У інфографіку йдеться, що капітал Володимира Зеленського зріс із 650 мільйонів доларів до 1,5 мільярдів, а друге місце посідає Олексій Рєзніков, статки якого сягають 1.3 мільярдів.

Фахівці проєкту Myth Detector повідомляють, що даний інфографік - фейк. Тому на фото справа наводиться графік, створений 27 грудня 2022 року Forbes Ukraine, в якому видно, що жоден політик, який згадали проросійські "казкарі", не фігурує. У п'ятірку найбагатших людей України входить: Ренат Ахметов, Максим Литвин, Олексій Шевченко, Віктор Пенчук та Костянтин Жеваго.

Теги: Російська агресія ,російська пропаганда,Російські пропагандисти,пропаганда

Послуги

© 2019 nativita

Мої відео