+38 (044) 338-84-85
+38 (050) 659-94-74

+38 (096) 390-84-85
+38 (093) 929-34-44

Тютюнова поправка «нехай так»: хто з депутатів протягує відновлення куріння в приміщеннях

Тютюнова поправка «нехай так»: хто з депутатів протягує відновлення куріння в приміщеннях
343209 ПЕРЕГЛЯДІВ

На найближчому засіданні Верховної Ради України на розгляд народних депутатів, ймовірно, буде внесено законопроєкт №5616 з тютюновими правками №20 та №21, які передбачають відновлення куріння у приміщеннях.

 

Народні депутати Ігор Фріс (фракція «Слуга Народу») та Олександр Санченко (голова молодіжного крила партії «Слуга Народу») зареєстрували тютюнову поправку №20 до законопроєкту №5616 («Про охорону географічних зазначень для сільськогосподарської продукції»). Вони діють в корпоративних інтересах тютюнової індустрії та роздрібних продавців тютюнових виробів, разом з іншими депутатами намагаються у незаконний спосіб повернути куріння у приміщення ресторанів (кафе, барів), готелів й в інші громадські і робочі місця. Такі протиправні дії, ймовірно, були навмисно вчинені для приховування тютюнової поправки від суспільства та введення в оману парламентарів з інших комітетів.

 

Голова Комітету з питань економічної політики Дмитро Наталуха з голосу вніс поправку №21, яка передбачає повернення куріння у приміщеннях ресторанів (кафе, барів), готелів, вокзалів та станцій. Згодом відновлення куріння в ресторанах (кафе, барах), готелях та інших місцях публічно підтримав Голова фракції слуга народу Давид Арахамія відомий поправкою про зниження акцизу на сигарети для нагрівання в інтересах Philip Morris, яка могла призвести до втрат держбюджету щонайменше на 3 млрд грн 2021 року, які пішли б у прибуток тютюнових компаній (завдяки суспільному спротиву тютюнова поправка Д. Арахамії була відхилена і бюджет України отримав надходження у 6 разів більші ніж за рік до того).

 

Нагадаємо, що куріння тютюнових виробів та кальянів у всіх приміщеннях закладів ресторанного господарства заборонено Законом з 2012 р. Повернення куріння у приміщення закладів ресторанного господарства та інші громадські та робочі приміщення відкидає Україну на 10 років назад у 2012 рік. Тютюнові поправки суперечать суспільній думці та міжнародним зобов’язанням України відповідно статті 8 Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну яка визначає:

«Сторони визнають, що наукові дані чітко підтверджують, що вплив тютюнового диму є причиною смерті, хвороб та інвалідності», а також: «кожна Сторона приймає та здійснює … ефективні законодавчі, виконавчі, адміністративні і/або інші заходи, що забезпечують захист від впливу тютюнового диму на робочих місцях усередині приміщень, громадському транспорті й у закритих громадських місцях…».  

 

Тютюнові поправки №20 та №21 до законопроєкту №5616 вносять зміни до Закону щодо захисту населення від шкоди тютюну, попри те, що сфера тютюну не була обʼєктом законопроєкту №5616 під час ухвалення у першому читанні. Іншими словами з такою зухвалістю депутати відразу могли вносити зміни в Конституцію України та скасувати статтю 3 «Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю». Поправку про відновлення куріння на робочих місцях в інтересах тютюнової індустрії «протягують» у спосіб, аналогічний тому, як росія проводила псевдореферендум в окупованій  АР Крим.

 

Тютюнові поправки №20 та №21 до законопроєкту №5616 враховані депутатами Комітету з питань економічного розвитку з порушенням ст. 116 Закону України «Про регламент Верховної Ради України», яка чітко визначає:

 

«Пропозиції і поправки до законопроекту, який готується до другого читання, можуть вноситися лише до того тексту законопроекту (розділів, глав, статей, їх частин, пунктів, підпунктів, абзаців, речень), який прийнятий Верховною Радою за основу. Головний комітет, як виняток, може прийняти рішення про врахування внесених пропозицій і поправок щодо виправлень, уточнень, усунення помилок та/або суперечностей у тексті законопроекту, інших структурних частин законопроекту та/або інших законодавчих актів, що не були предметом розгляду в першому читанні, якщо про необхідність їх внесення було зазначено у висновках цього головного комітету та/або експертного підрозділу Апарату Верховної Ради і оголошено головуючим на пленарному засіданні під час розгляду такого законопроекту у першому читанні. Такі пропозиції і поправки повинні відповідати предмету правового регулювання законопроекту.»

На додаток, голосування за поправку №20 де-факто не було, Головуючий Дмитро Наталуха озвучив, що інші поправки будуть включені до законопроєкту №5616 вже після того, як депутати проголосували за весь законопроєкт до другого читання. Після того, як відбулося власне голосування за поправки.

тютю

 

Нижче ми публікуємо список депутатів Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, які підтримали тютюнові поправки №20 та №21 з порушенням регламенту. Саме ці народні обранці вже поставили здоровʼя громадян України під загрозу.

 

Звертаємо увагу, що вживання тютюну завдає Україні щорічних економічних втрат на рівні 3,2% ВВП, або близько 179 млрд грн (станом на 2021 рік). За даними ВООЗ, вживання тютюну та вплив вторинного тютюнового диму є причиною передчасної смерті 130 тисяч людей в Україні щороку.

 

Депутати Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, які підтримали поправки №20 та №21 до законопроєкту №5616 в незаконний спосіб.

 

Поправка №20 (проголосована за законопроєкт вцілому до другого читання) (сторінка 39)

 

1.     Буймістер Людмила Анатоліївна

2.     Кисилевський Дмитро Давидович

3.     Кубів Степан Іванович

4.     Лічман Ганна Василівна

5.     Магомедов Муса Сергоєвич

6.     Марчук Ігор Петрович

7.     Мовчан Олексій Васильович

8.     Наталуха Дмитро Андрійович

9.     Підласа Роксолана Андріївна

10.  Приходько Борис Вікторович

11.  Тарута Сергій Олексійович

12.  Шевченко Євгеній Володимирович

 

Поправка 21 (сторінка 32)

 

1.     Кисилевський Дмитро Давидович

2.     Кицак Богдан Вікторович

3.     Кубів Степан Іванович

4.     Лічман Ганна Василівна

5.     Магомедов Муса Сергоєвич

6.     Марчук Ігор Петрович

7.     Мовчан Олексій Васильович

8.     Наталуха Дмитро Андрійович

9.     Приходько Борис Вікторович

10.  Підласа Роксолана Андріївна

11.  Скорик Микола Леонідович – утримався

12.  Шевченко Євгеній Володимирович

 

Ми уважно вивчили стенограму засідання Комітету з питань економічного розвитку 11 серпня 2022 року. Приміром, Пивоваров А. А., представник Міністерства аграрної політики та продовольства, яке ініціювало законопроєкт №5616, був вражений протягнутою тютюновою поправкою, але Голова економічного комітету Дмитро Наталуха йому популярно пояснив звідки взялася тютюнова поправка в євроінтеграційному законі.

 

 

 

 

Голова економічного комітету від Дмитро Наталуха вніс додаткову поправку №21, яка відновлює куріння в приміщеннях ресторанів (кафе, барів), готелів та інших приміщеннях:

 

Формулювання «нехай так» від фахівців комітету, які розуміли, що робить політичне керівництво, найкраще описує спосіб внесених тютюнових поправок та їхню суть. Окрім цього Д. Наталуха своїм твердженням ввів членів Комітету в оману, адже тютюнова поправка повертає можливість куріння у будь-якому закладі ресторанного господарства, а також в готелях, вокзалах, автостанціях.

 

Тютюнові поправки №20 та №21 до законопроєкту №5616 мають бути відхилені.

 

16 грудня 2021 року Парламент голосами 317 народних депутатів прийняв антитютюновий Закон №1978-ІХ, яким визначив свою позицію. Парламент на 100% захистив працівників від тютюнового диму та нікотинових викидів на робочих місцях, зокрема заборонив куріння сигарет для нагрівання на рівні з сигаретами, е-сигаретами та кальянами. Ця норма має підтримку абсолютної більшості громадян на рівні 86% (опитування КМІС).

 

Турбота про здоровʼя людей — ваш внесок у Перемогу України!

 

 

 

 

Теги: Корупція, Арахамія, Верховна Рада України, тютюновий лобізм,куріння,куріння в ресторанах

Послуги

© 2019 nativita

Мої відео