+38 (044) 338-84-85
+38 (050) 659-94-74

+38 (096) 390-84-85
+38 (093) 929-34-44

Біженці та мігранти на кордоні Білорусі та ЄС не повинні бути заручниками політичних розбіжностей

Біженці та мігранти на кордоні Білорусі та ЄС не повинні бути заручниками політичних розбіжностей
319288 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Організації Об’єднаних Націй вкрай стурбовані долею біженців і мігрантів, що скупчилися в прикордонних районах між Білоруссю і країнами Європейського союзу - Латвією, Литвою і Польщею. Ці люди, як відзначили в Організації, стали заручниками політичних розбіжностей. У їх числі - потребують міжнародного захисту афганські жінки та діти.

Сьогодні в Управлінні Верховного комісара у справах біженців (УВКБ) закликали всі країни регіону вжити негайні дії з тим, щоб врятувати людей і запобігти їх подальші страждання. З такою заявою в УВКБ виступили після того, як надійшло нове повідомлення про трагічну загибель на цьому тижні ще одного з прохачів притулку. Це вже восьмий випадок смерті, зареєстрований в цьому прикордонному регіоні.

В останні місяці значно зросли потоки іноземців, що проїжджають через Білорусь в пошуках притулку в сусідніх державах-членах Європейського союзу: Литві, Латвії та Польщі.

Зараз на кордоні Білорусі з цими країнами скупчилася велика кількість біженців, мігрантів та шукачів притулку. Вони проживають там в антисанітарних умовах і часто сплять просто неба. Тим людям не вистачає води, харчових продуктів, у них обмежений доступ до медичної допомоги. В УВКБ попередили, що з наближенням зими їх положення буде стрімко погіршуватися.

«У ситуації, коли не забезпечено захисту основних прав людини, йдеться про небезпеку для життя. Неприпустимо, щоб люди вмирали, а життя інших - висіли на волоску. Вони є заручниками політичної безвиході ... », - сказав регіональний директор УВКБ в Європі Паскаль Моро. Він закликав в терміновому порядку знайти вихід з цього глухого кута, зазначивши, що серед скупчилися на кордоні людей є потребують міжнародного захисту, в тому числі 32 афганці, серед яких є жінки та діти. Вони проживають на кордоні між Польщею та Білоруссю з середини серпня і не отримують допомоги з жодною зі сторін.

В УВКБ надійшла інформація про те, що на цьому тижні 16 афганців з цієї групи зробили спробу проникнути в Польщу, але були затримані та буквально в лічені години вислані назад на територію Білорусі. Вони були позбавлені можливості подати заяву про надання притулку.

Співробітники УВКБ, всупереч неодноразовим прохання, так і не змогли домогтися дозволу на зустріч з цією групою на польській стороні. Вони кілька разів зустрілися з ними на білоруській стороні з тим, щоб доставити їм необхідну допомогу. В УВКБ підкреслили, що ця група афганців має право звернутися про надання притулку, яке вони хотіли б отримати або в Білорусі, або в Польщі. Однак, як зазначили в Управлінні, їх прохання про надання притулку була проігнорована обома сторонами, що є явним порушенням міжнародного права.

«Ми закликаємо Білорусь і Польщу, що підписали Конвенцію 1951 року про біженців, дотримуватися своїх міжнародно-правові зобов'язання і надати доступ до притулку тим, хто звертається з таким проханням на кордонах їх країн. Дії, що позбавляють доступу на територію і до притулку, порушують права людини та міжнародне право », - сказав директор європейського регіонального бюро УВКБ.

За його словами, люди повинні мати можливість здійснювати свої права там, де вони знаходяться, будь то в Білорусі, в Польщі або в інших державах ЄС. Це повинно містити право на притулок та юридичну допомогу

В УВКБ настійно закликали всі залучені країни надати гуманітарну допомогу людям, що скупчилося на їхніх кордонах, а також в терміновому порядку знайти «життєздатні рішення» в кожному окремому випадку. В Управлінні Організації Об'єднаних Націй готові підтримати всі національні установи, задіяні в цьому процесі.

Послуги

© 2019 nativita

Мої відео