+38 (044) 338-84-85
+38 (050) 659-94-74

+38 (096) 390-84-85
+38 (093) 929-34-44

Державна реєстрація статутів територіальних громад: умови та порядок

Державна реєстрація статутів територіальних громад: умови та порядок
23260 ПЕРЕГЛЯДІВ

Територіальні громади в порядку, встановленому законом, можуть об’єднуватись в одну сільську, селищну, міську територіальну громаду, утворювати єдині органи місцевого самоврядування та обирати відповідно сільського, селищного, міського голову. Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» передбачено, що об’єднана територіальна громада, адміністративним центром якої визначено місто, є міською територіальною громадою, центром якої визначено селище – селищною, центром якої визначено село – сільською.
З метою врахування історичних, національно-культурних, соціально-економічних та інших особливостей здійснення місцевого самоврядування представницький орган місцевого самоврядування на основі Конституції України та в межах цього Закону може прийняти статут територіальної громади села, селища, міста.
"Варто знати, що реєстрація статутів територіальних громад сіл, селищ, міст (крім м. Києва), в тому числі, статутів об’єднаних територіальних громад, утворених згідно із Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» здійснюється відповідними територіальними органами Міністерства юстиції України, а статуту територіальної громади м. Києва — Міністерством юстиції України за заявою встановленого зразка", - зазначає Тарас Грень начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів).
Умови та порядок державної реєстрації статутів територіальних громад сіл, селищ, міст, перелік документів, які подаються, визначені у Положенні про державну реєстрацію статутів територіальних громад. Крім того, територіальні громади мають можливість подавати документи для реєстрації статуту, отримання дубліката свідоцтва про державну реєстрацію статуту територіальної громади через центри надання адміністративних послуг або шляхом подання їх до відповідних територіальних органів Міністерства юстиції України.
Пунктом 2 Положення про державну реєстрацію статутів територіальних громад передбачено, що для реєстрації статуту разом із заявою встановленого зразка подаються:
- статут територіальної громади села, селища, міста у двох примірниках та на електронних носіях (сторінки статуту прошиваються і пронумеровуються, статут завіряється на звороті останньої сторінки підписом сільського, селищного, міського голови і скріплюється печаткою представницького органу місцевого самоврядування);
- копія рішення представницького органу місцевого самоврядування про затвердження статуту, оформлена відповідно до законодавства;
- витяг з протоколу пленарного засідання представницького органу місцевого самоврядування щодо затвердження статуту.
Заява про реєстрацію статуту та подані з нею документи розглядаються у 30-денний термін. За результатами розгляду заяви та документів здійснюється реєстрація статуту або надається обґрунтована відмова в його реєстрації. У разі реєстрації статуту видається свідоцтво про державну реєстрацію статуту територіальної громади встановленого зразка.
Підставою для відмови в реєстрації статуту може бути невідповідність поданих документів Конституції та законам України. Орган, що здійснює реєстрацію статуту, не пізніше наступного робочого дня після прийняття рішення про відмову в його реєстрації інформує про таке рішення заявника.
Рішення про відмову в реєстрації статуту може бути оскаржено в судовому порядку.
Отримати детальні консультації щодо державної реєстрації статуту громади можна у Відділах державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Львів) за тел:
✅Львівська область (032) 255-62-40
✅Волинська область (0332) 78-46-69, 78-46-68
✅Рівненська область ( м. Рівне, вул. Вишинського, 4а) (0362) 64-27-02

Послуги

© 2019 nativita

Мої відео