+38 (044) 338-84-85
+38 (050) 659-94-74

+38 (096) 390-84-85
+38 (093) 929-34-44

Розірвання шлюбу: залишати прізвище чи повертати колишнє?

Розірвання шлюбу: залишати прізвище чи повертати колишнє?
435894 ПЕРЕГЛЯДІВ

Відповідно до норм Сімейного Кодексу України, особа, яка змінила своє прізвище у зв'язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.
І жодним чином заперечення одного з подружжя вплинути на вирішення цього питання не можуть.
У разі розірвання шлюбу в органах ДРАЦС - питання відносно прізвища вирішується при державному розірванні шлюбу.
У разі розірвання шлюбу в судовому порядку - питання щодо прізвища, яке бажає мати той з подружжя, який змінював його під час державної реєстрації шлюбу, вирішується судом в залежності від того, як зазначено у вимогах заяви або позову. Тобто, під час розірвання шлюбу просто необхідно заявити про своє бажання залишити прізвище чоловіка після розлучення.
Які документи необхідні для зміни прізвища
Для зміни прізвища громадянин України звертається до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання з:
- письмовою заявою про повернення дошлюбного прізвища після розлучення;
- документами, що підтверджують намір змінити прізвище після розірвання шлюбу: рішення суду, де зазначено про бажання відновити дошлюбне прізвище після розірвання шлюбу або свідоцтво про розірвання шлюбу;
- фотокарткою;
- квитанцією про сплату державного мита.

Заява подається за умови пред’явлення паспорта громадянина України.
" Нагадую, що заява про зміну прізвища, подана у встановленому порядку до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, розглядається у тримісячний строк з дня її подання. За наявності поважної причини цей строк можуть продовжити, але не більш як на три місяці", - зазначив Тарас Грень начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів).
Після державної реєстрації зміни імені відділом ДРАЦС у паспорті громадянина України робиться відмітка про те, що паспорт у зв'язку із зміною імені підлягає обміну протягом місяця.
Наступний крок – обміняти паспорт при зміні прізвища
Для того, щоб отримати паспорт громадянина України у разі зміни прізвища, імені та по батькові, необхідно звернутись з заявою до територіального підрозділу Державної міграційної служби або до Центру надання адміністративних послуг за місцем реєстрації.
Для обміну паспорта заявник подає:
1) заяву;
2) паспорт, що підлягає обміну;
3) документи, що підтверджують обставини, на підставі яких паспорт підлягає обміну;
4) довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття.
5) документи про сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати.

Послуги

© 2019 nativita

Мої відео