+38 (044) 338-84-85
+38 (050) 659-94-74

+38 (096) 390-84-85
+38 (093) 929-34-44

Репродуктолог Київ: Чому зменшуються запаси яйцеклітин?

Репродуктолог Київ: Чому зменшуються запаси яйцеклітин?
175390 ПЕРЕГЛЯДІВ

Низький рівень яйцеклітин говорить про те, що у жінки менше шансів на самостійну вагітність. У яких випадках потрібно поспішити з народженням малюка? 

Закладання яйцеклітин відбувається ще на фазі внутрішньоутробного розвитку дівчинки. Коли народжується дитина, її резерв становить від 1 до 2 мільйонів яйцеклітин. У міру дорослішання ця кількість істотно зменшуватиметься і на момент менархе (перші менструації) їх залишається близько 300-500 тисяч. Під час кожного циклу запускаються до зростання десятки яйцеклітин, але лише одна з них совулює, решта гинуть. 

І так відбувається на фізіологічному рівні. Ми можемо лише витрачати свій запас, а поповнювати його, на жаль, не маємо змоги. Таким чином, зниження оваріального резерву яєчників тісно пов'язане з віком жінки. Визначається цей показник з аналізу крові - АМГ (антимюлерів гормон). У нормі у жінки репродуктивного віку становить від 1,4 до 5 нг/мл. 

Але часто буває, що у молодих жінок цей показник нижчий за норму (< 1 нг /мл), що говорить про низьку кількість яйцеклітин. 

Чому таке буває? 

Багато що пояснює спадковість. Якщо у матері був ранній клімакс, можливо, і у доньки буде також. Хронічні та аутоімунні захворювання, а також будь-які оперативні втручання на яєчниках і поряд з ними суттєво впливають на їх стан та згодом знижують резерв. 

Зараз лікарі намагаються уникати оперативних втручань на користь консервативним методам (якщо є такі можливості). Багато медичних препаратів згубно впливають на наші яєчники. Насамперед хіміотерапія, яка може врятувати людське життя, знищує статеві клітини. 

У зв'язку з цим у розвинених країнах світу перед початком курсу заморожують яйцеклітини онкохворої жінки, які зберігаються до моменту її одужання і доти, коли вона буде готова стати матір'ю. Токсичний вплив на яєчники надає навколишнє середовище і наш спосіб життя. Екологія, харчування, вживання алкоголю або наркотичних препаратів, а також куріння тісно пов'язані з репродуктивною системою жінки. 

Як бачите, причин дуже багато. Тому якщо Ви хочете відкласти народження дитини на потім, спочатку дізнайтеся скільки часу у Вас є. Для цього можна здати аналіз крові на АМГ та пройти консультацію у лікаря репродуктолога, який може також визначити стан оваріального резерву яєчників на УЗД дослідженні. 

На додачу хочу сказати, що зараз існують можливості, які можуть допомогти жінці народити дитину навіть не маючи власних яйцеклітин. Такий шанс жінці може подарувати донорська яйцеклітина у програмі ЕКО. 

Теги: Репродуктологія Київ

Послуги

© 2019 nativita

Мої відео